Изследователи установиха, че при някои мъже, прекарали COVID-19, качеството на спермата

...
Изследователи установиха, че при някои мъже, прекарали COVID-19, качеството на спермата
Коментари Харесай

Оплодителната способност при мъже, прекарали COVID-19, намалява за месеци

Изследователи откриха, че при някои мъже, прекарали COVID-19, качеството на спермата е нарушено в продължение на месеци, заяви Reuters.

Изследвани са проби от 120 белгийски мъже на междинна възраст 35 години, приблизително 52 дни след отзвучаване на признаците на коронавирусната зараза.

В отчет за проучването, оповестен във Fertility and Sterility, се показва, че самата сперма не е заразна, само че измежду 35 мъже, които са дали проби в рамките на месец след заразяването, се наблюдава намалена пъргавина на сперматозоидите - при 60%, а броят на сперматозоидите е понижен при 37%.

Сред 51 мъже, тествани между един и два месеца след възобновяване, 37% са били с понижена пъргавина на сперматозоидите, а 29% са имали невисок брой сперматозоиди.

Посочва че още, че измежду 34 мъже, които са дали проби от сперма поне два месеца след възобновяване, подвижността на сперматозоидите е нарушена при 28%, а броят на сперматозоидите е невисок при 6% от тях.

Нарушенията в тези показатели не са свързани с това какъв брой тежко е прекарана инфекцията.

" Двойките с готовност за бременност би трябвало да бъдат предизвестени, че качеството на спермата след зараза с COVID-19 може да не е оптимално ", заключават откривателите.

" Прогнозното време за възобновяване е 3 месеца, само че се организират спомагателни изследвания, с цел да се удостовери това и да се определи дали е настъпило трайно увреждане при дребна част от мъжете ", показват създателите на проучването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР